E te Iloa le Talafa'asolopito ma le Evolution of Stuffed Animals?

O manu fa'aofuofu e sili atu nai lo na o ni soa fe'ai; latou te umia se nofoaga faapitoa i loto o tagata talavou ma matutua. O nei meataalo vaivai, fa'alelei ua alofagia e tamaiti mo le tele o seneturi, e maua ai le fa'amafanafanaga, mafutaga, ma itula e le gata o ta'aloga mafaufau. Ae pe na e mafaufau ea e uiga i le talafaasolopito ma le atinaʻeina o nei meataalo pele? Se'i o tatou faia se malaga i tua i le taimi e su'esu'e ai le tala mata'ina o manu fe'ai.

 

O le afuaga o manu fa'ato'a e mafai ona toe maua i tua i tagata anamua. O faʻamaoniga o meataalo muamua na maua i tuʻugamau a Aikupito na amata mai ile 2000 TLM. O nei meataalo fa'alelei anamua na masani ona faia mai mea e pei o vaomago, ofe, po'o fulufulu manu ma sa faia e pei o manu pa'ia po'o meaola fa'agogo.

 

I le Vaitau Tutotonu, na faia ai e manu faʻaofuofu se mea ese. Sa fa'aaogaina e fai ma meafaigaluega fa'aa'oa'oga mo tamaiti laiti o le vasega mamalu. O nei meataalo muamua na masani ona faia mai ie po'o pa'u ma fa'atumu i mea e pei o vaomago po'o fulufulu solofanua. Na mamanuina e fai ma sui o manu moni, e mafai ai e tamaiti ona aʻoaʻoina e uiga i ituaiga eseese ma atiina ae se malamalama i le lalolagi masani.

 

Ole manu fa'aonaponei e pei ona tatou iloa i aso nei na amata ona tula'i mai ile 19 seneturi. O le taimi lea na fa'agasolo ai le aga'i i luma i le gaosiga o 'ie ma le maua o mea e pei o le cotton ma le fulufulu mamoe na fa'ataga ai le tele o le gaosiga o meata'alo. O manu muamua na gaosia faʻatau oloa na faʻaalia i le amataga o le 1800s i Siamani ma vave ona maua le lauiloa.

 

O se tasi o manu muamua ma sili ona lauiloa o leTeli pea . O le Teddy Bear e mafua lona igoa i se mea taua na tupu i le talafaasolopito o Amerika. I le 1902, na alu ai Peresitene Theodore Roosevelt i se malaga tulimanu ma musu e fana se urosa na puʻeina ma nonoa i se laau. O lenei mea na tupu na faʻaalia i se ata faʻapolokiki, ma e leʻi umi, ae faia ma faʻatau atu se urosa faʻaofuofu e igoa ia "Teddy", ma faʻaalia ai le faʻafefe o loʻo faʻaauau pea e oʻo mai i le aso.

 

A o agaʻi i luma le senituri lona 20, ua sili atu le atamai o meaola i le mamanu ma meafaitino. O ie fou, e pei o alava gaosia ma mea fa'alelei, na atili malu ai meataalo ma fusifusia. Na amata ona faʻalauiloa e le au gaosiga le tele o ituaiga o manu, e le gata i mea moni ma faʻataʻitaʻi, faʻafeiloaʻi i mea eseese ma mea e fiafia i ai tamaiti.

 

O manu fa'aofuofu na fa'apena fo'i ona feso'ota'i vavalalata ma tu ma aga ta'uta'ua. O le tele o tagata iloga mai tusi, ata tifaga, ma ata tifaga ua liua i meataalo fa'alelei, e mafai ai e tamaiti ona toe faia a latou tala ma mea e fiafia i ai. O nei uo fa'alelei e avea o se so'oga i tagata pele ma se puna o fa'amafanafanaga ma le saogalemu.

 

I tausaga talu ai nei, o loʻo faʻaauau pea ona faʻaleleia le lalolagi o manu faʻafefe. Faatasi ai ma le alualu i luma i tekinolosi, ua tu'ufa'atasia e le au gaosi mea fa'afeso'ota'i i meataalo fa'aopoopo. O nisi o manu fa'ato'a ua mafai nei ona talanoa, pepese, ma tali atu fo'i i le pa'i atu, e maua ai se fa'afiafiaga fa'atofu ma fa'afiafiaga mo tamaiti.

 

E le gata i lea, o le manatu o manu meaʻai ua faʻalauteleina i tua atu o meataalo masani. O meataalo fa'aputu fa'aputu ua maua le ta'uta'ua i tagata fiafia o vaitausaga uma. O fa'asalalauga fa'atapula'aina, fa'atasiga fa'apitoa, ma fa'ata'ita'iga fa'apitoa ua fa'aliliuina ai le aoina o manu fa'ameamea i se mea e fiafia i ai ma e o'o lava i se ituaiga o ata.

 

O manu fa'ato'a e mautinoa lava ua mamao tele talu mai lo latou amataga faatauvaa. Mai Aikupito anamua e oo mai i aso nei, o nei aumea agamalu ua aumaia le olioli ma le mafanafana i le anoanoai o tagata. Pe o se uo fa'atama'i fa'atauaina po'o se mea e aoina mai, e fa'aauau pea ona tumau le fiafia o manu fe'ai.

 

A'o tatou va'ava'ai atu i le lumana'i, e fa'afiafiaina le mafaufau pe fa'apefea ona fa'aauauina le fa'atupuina o meaola. Faatasi ai ma le alualu i luma i tekinolosi ma le suia o mea e fiafia i ai tagata faatau, e mafai ona tatou faʻamoemoe e vaʻai atili i mamanu fou ma foliga fefaʻatauaʻiga. Ae ui i lea, e tasi le mea e mautinoa - o le faʻaogaina e le gata ma fesoʻotaʻiga faʻalagona o loʻo tuʻuina mai e manu faʻaofuofu o le a le alu ese lava.


Taimi meli: Iul-11-2023